Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pomidorówka z mlekiem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym- w wersji wegańskiej, bez żadnych polepszaczy smaku.

Pomidorówka z mlekiem kokosowym

Składniki:

Pomidorówka z mlekiem kokosowym

 

  • 700 ml wywaru warzywnego

 

  • 700 ml domowego przecieru pomidorowego

 

  • 4/5 szklanki czerwonej soczewicy

 

  • 1 mała cebula czerwona

 

  • 200 ml śmietany sojowej (w wersji wegetariańskiej może być zwykła śmietana 18 lub 30 %)

 

  • 150 ml mleka kokosowego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorówka z mlekiem kokosowym
Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę.Podsmażamy przez minutę na rozgrzanym oleju. Dodajemy soczewicę, dokładnie mieszamy i smażymy razem przez 30 sekund.Zalewamy gorącym wywarem warzywnym, gotujemy na średnim ogniu. Gdy soczewica będzie niemal miękka, dodajemy przecier pomidorowy, mleko kokosowe i śmietanę sojową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy zupę na 5 minut. Przed podaniem możemy skropić odrobiną śmietany sojowej.