Sposób przygotowania:
Pomidorówka z soczewica
Soczewice zalac zimna woda, ok 2 cm ponad powierzchnie ziaren i moczyc przez ok 20 min, po czym dobrze przeplukac, az woda bedzie czysta. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Zagotowac rosól i wrzucic pokrojona w kostke cebule, pokrojona w polpaski marchewke i pietruszke, pokrojona w plastry lodyge selera oraz lisc laurowy. Gotowac ok 20 min na malym ogniu, po czym dodac groszek, pokrojonego w prazki pora, soczewice, ok lyzeczke papryki i pomidory i gotowac na niewielkim ogniu przez ok 10-15 minut, tuz przed zakonczenim dodac pokrojony w cienkie slupki lub kosteczke czosnek, doprawic przecierem pomidorowym i przyprawami, zagotowac. Mozna dodatkowo podawac z ziemniakami, ryzem lub makaronem. Zawsze robie geste zupy i ta podawalam w pierwotnej wersji, bez dodatków.
Sarenka
Alita
Natala1210
iwi69
msewka
Sarenka
Pyza
Sarenka
Pyzus, widzisz, ten konkurs to nam chyba obydwojgu na dobre wyszedl ;) Kiedys czesto gotowalam zupy, glownie dla siebie i teraz znowu do nich powrocilam, dzieki konkursowi wlasnie :)