Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Książka kucharska Wszechstronna soczewica

Pomidorówka z soczewica

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pomidorowa wedlug chwilowego pomyslu. Calkiem, calkiem smaczna.

Pomidorówka z soczewica

Składniki:

Pomidorówka z soczewica

 

  • ok 1,5-1,7litra rosolu (uzylam drobiowego, z poprzedniego dnia),
  • cebula,
  • 1/2 pora,
  • szklanka czerwonej soczewicy,
  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • lodyga selera naciowego,
  • szklanka rozmrozonego groszku zielonego,
  • 2 puszki (po 400g) krojonych pomidorów,
  • 2-3 zabki czosnku,
  • 2-3 lyzki przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz, vegeta,papryka, maggie, lisc laurowy.

Sposób przygotowania:

Pomidorówka z soczewica
Soczewice zalac zimna woda, ok 2 cm ponad powierzchnie ziaren i moczyc przez ok 20 min, po czym dobrze przeplukac, az woda bedzie czysta. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Zagotowac rosól i wrzucic pokrojona w kostke cebule, pokrojona w polpaski marchewke i pietruszke, pokrojona w plastry lodyge selera oraz lisc laurowy. Gotowac ok 20 min na malym ogniu, po czym dodac groszek, pokrojonego w prazki pora,  soczewice, ok lyzeczke papryki i pomidory i gotowac na niewielkim ogniu przez ok 10-15 minut, tuz przed zakonczenim dodac pokrojony w cienkie slupki lub kosteczke czosnek, doprawic przecierem pomidorowym i przyprawami, zagotowac. Mozna dodatkowo podawac z ziemniakami, ryzem lub makaronem. Zawsze robie geste zupy i ta podawalam w pierwotnej wersji, bez dodatków.