Sposób przygotowania:
Pomidorowo-paprykowa na gęsto
Obrać i pokroić cebulę . Zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Dorzucić pokrojonego w cienkie pół plasterki pora. Papryki ( pozbawione gniazd nasiennych) pokroić w paseczki. Pomidory obrane ze skórki pokroić w ósemki lub grubą kostkę. Dołożyć do garnka pomidory i paprykę. Rozmrożony farsz mięsno -ryżowy rozdrobnić i też dodać do garnka. Zalać bulionem. Wrzucić pieprz ziarnisty, liść laurowy , szczyptę soli , pieprzu mielonego i papryki mielonej . Gotować na małym gazie 45 minut. Rozrobić koncentrat z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka. Zagotować. Doprawić do smaku cukrem i resztą przypraw. Podawać posypana natką pietruszki. Zupa jest gęsta, syta , aromatyczna .