Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pomidorowo-paprykowa na gęsto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Czasem przy przygotowywaniu faszerowanych warzyw lub gołąbków zostaje mi trochę farszu który się nie dał upchnąć w warzywa.

Pomidorowo-paprykowa na gęsto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowo-paprykowa na gęsto

 

  • 1 duża czerwona cebula
  • 1/2 białej części pora
  • 2 czerwone małe papryki ( mogą być połamane , lub po prostu kawałki - świeżej lub mrożonej )
  • 3 pomidory
  • 1/2 szklanki farszu do papryk lub gołąbków ( mielone mięso z ryżem , cebulką i przyprawami - zamrożone )
  • 5 dag koncentratu pomidorowego 30 %
  • cukier do smaku
  • 1 listek laurowy
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • papryka mielona do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowo-paprykowa na gęsto
Obrać i pokroić cebulę . Zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Dorzucić pokrojonego w cienkie pół plasterki pora. Papryki ( pozbawione gniazd nasiennych) pokroić w paseczki. Pomidory obrane ze skórki pokroić w ósemki lub grubą kostkę. Dołożyć do garnka pomidory i paprykę. Rozmrożony farsz mięsno -ryżowy rozdrobnić i też dodać do garnka. Zalać bulionem. Wrzucić pieprz ziarnisty, liść laurowy , szczyptę soli , pieprzu mielonego i papryki mielonej . Gotować na małym gazie 45 minut. Rozrobić koncentrat z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka. Zagotować. Doprawić do smaku cukrem i resztą przypraw. Podawać posypana natką pietruszki. Zupa jest gęsta, syta , aromatyczna .
Pomidorowo-paprykowa na gęsto
Gotowy farsz do gołąbków lub papryk- po wyjęciu z zamrażalnika rozkruszamy na drobno
Pomidorowo-paprykowa na gęsto
Wywar przecedzić ( może być warzywny lub drobiowy)
Pomidorowo-paprykowa na gęsto
Dusić pokrojone warzywa zalane bulionem z dodatkiem miesa i przypraw
Pomidorowo-paprykowa na gęsto
Dołozyć koncentrat pomidorowy i doprawic do smaku