Sposób przygotowania:
Pyszna zupa paprykowa bez mięsa
Marchew, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Wsypać do garnka z olejem rzepakowym, dodać cukier i podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas. Wsypać opłukane i pokrojone drobno liście selera, wymieszać. Wsypać do warzyw opłukane, bez gniazdek nasiennych i pokrojone w kostkę papryki, wymieszać, podsmażać z 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę ugotować w osolonej wodzie. Gdy się zagotują usunąć pianę z ziemniaków i gotować do miękkości ziemniaków.
Do papryki wsypać paprykę słodką, wędzoną, ostrą, wymieszać i na małym ogniu podsmażać. Do papryki wlać z wodą ugotowane ziemniaki, dodać przyprawę w płynie i gotować z 5 minut na małym ogniu. Dodać posiekaną natkę pietruszki i po 1 minucie garnek zdjąć z ognia.
Zupa najlepiej smakuje wystudzona na letnią, nie gorąca.
Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę ugotować w osolonej wodzie. Gdy się zagotują usunąć pianę z ziemniaków i gotować do miękkości ziemniaków.
Do papryki wsypać paprykę słodką, wędzoną, ostrą, wymieszać i na małym ogniu podsmażać. Do papryki wlać z wodą ugotowane ziemniaki, dodać przyprawę w płynie i gotować z 5 minut na małym ogniu. Dodać posiekaną natkę pietruszki i po 1 minucie garnek zdjąć z ognia.
Zupa najlepiej smakuje wystudzona na letnią, nie gorąca.