Sposób przygotowania:
Pomidorowy chleb ze szczypiorkiemWykonanie rozczynu:
Drożdże należy rozetrzeć w miseczce z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Następnie przykryć ściereczką i odstawić rozczyn na około 20 minut w ciepłe miejsce żeby ,,podrósł''.
Ciasto:
W między czasie obie mąki i sól wsypujemy do miski, dodajemy posiekany szczypiorek, a w ciepłym mleku rozpuszczamy koncentrat pomidorowy i również dajemy do mąki. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn.
Ciasto:
Następnie należy zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce żeby ciasto nam wyrosło.
Do pieczenia:
Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy podłużny bochenek i przekładamy go do foremki keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Chlebek odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do lekkiego podrośnięcia.
Pieczenie:
Po tym czasie podrośnięty chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ładnego zrumienienia.
Podanie:
Zrumieniony, upieczony chleb studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce. Pokroić w kromeczki i podawać. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.