SUPERPRZEPIS

Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem

Chleb wyszedł pyszny, pachnący i piękny. Wzbogaciłam go szczypiorkiem, którego pełno na moim kuchennym parapecie. Mnie taki chleb najlepiej smakuje z prawdziwym masłem, jajkiem ugotowanym na twardo i rzeżuchą. Tak prosto, ale tak pysznie.

Składniki:

Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem

Rozczyn:

  • 4 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 2 małe płaskie łyżeczki soli
  • 10 dag koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 200 ml ciepłego mleka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem

Wykonanie rozczynu:

Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem
Z podanych składników wykonujemy rozczyn. Odstawiamy.

Drożdże należy rozetrzeć w miseczce z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Następnie przykryć ściereczką i odstawić rozczyn na około 20 minut w ciepłe miejsce żeby ,,podrósł''.

Ciasto:

Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem
Wszystkie składniki na ciasto dajemy do większej miski.

W między czasie obie mąki i sól wsypujemy do miski, dodajemy posiekany szczypiorek, a w ciepłym mleku rozpuszczamy koncentrat pomidorowy i również dajemy do mąki. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn.

Ciasto:

Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem
Ciasto zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby wyrosło.

Następnie należy zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce żeby ciasto nam wyrosło.

Do pieczenia:

Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem
Następnie z ciasta formujemy podłużny bochenek.

Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy podłużny bochenek i przekładamy go do foremki keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Chlebek odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do lekkiego podrośnięcia.

Pieczenie:

Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem
Chleb pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach.

Po tym czasie podrośnięty chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ładnego zrumienienia.

Podanie:

Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem
Gotowy chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.

Zrumieniony, upieczony chleb studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce. Pokroić w kromeczki i podawać. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.