Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pizzeriny ze szpinakiem, jajkiem i zieleniną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie drożdżowe pizzeriny to super pomysł na obiad, wychodzi ich dużo, są bardzo sycące i pięknie się prezentują na talerzu...tak wiosennie.

Pizzeriny ze szpinakiem, jajkiem i zieleniną

Składniki:

Pizzeriny ze szpinakiem, jajkiem i zieleniną

Ciasto:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • około 300 ml ciepłego mleka
  • 50 dag mąki tortowej
  • 2 małe płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju

Farsz:

Dodatkowo:

  • 5 jajek
  • szczypiorek według uznania
  • rzeżucha według uznania
  • 1 łyżeczka masła lub margaryny
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Pizzeriny ze szpinakiem, jajkiem i zieleniną

Wykonanie ciasta:

Pizzeriny ze szpinakiem, jajkiem i zieleniną
Z podanych składników wykonujemy ciasto na pizzeriny.

Drożdże z cukrem dać do ciepłego mleka i wymieszać dokładnie aż się rozpuszczą. Następnie mąkę wsypać do większej miski, wlać te rozpuszczone drożdże z mlekiem i wymieszać razem widelcem, nie zagniatać ciasta, a w razie potrzeby dolać ciepłego mleka. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Po tym czasie do ciasta wsypać sól, dodać olej i zagnieść ciasto, przez kilka minut wyrobić. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i ponownie odstawić na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wykonanie farszu:

Pizzeriny ze szpinakiem, jajkiem i zieleniną
Z podanych składników wykonujemy farsz szpinakowo-serowy.

Szpinak należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Czosnek należy obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić pokrojony czosnek i przesmażyć uważając żeby za mocno nam się nie przypiekł się, bo będzie gorzki, następnie wrzucić na patelnię szpinak i dusić około 10 minut często mieszając, następnie dodać ser, zioła i przyprawy, wymieszać aż ser dokładnie połączy się ze szpinakiem. Jeśli trzeba to przyprawić do smaku solą. Farsz dokładnie wystudzić

Formowanie pizzerin:

Pizzeriny ze szpinakiem, jajkiem i zieleniną
Następnie z farszu i ciasta robimy pizzeriny.

Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą część należy uformować na okrągłą bułkę, spłaszczyć ją i rozwałkować na placek, uformować brzegi, a na środek nałożyć po porcji nadzienia.

Pieczenie:

Pizzeriny ze szpinakiem, jajkiem i zieleniną

Blaszki należy posmarować bardzo cieniutko masłem lub margaryną. Następnie ułożyć na nich drożdżowe pizzeriny ( zachować odstępy, bo dużo urosną ). Pizzeriny od razu piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do zrumienienia.

Podanie:

Pizzeriny ze szpinakiem, jajkiem i zieleniną
Następnie pizzeriny dekorujemy jajkiem, szczypiorkiem i rzeżuchą. Podajemy.

Gdy pizzeriny się pieką ugotować jajka na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek, a następnie pokroić w plasterki, szczypiorek wcześniej umyty i osuszony drobno posiekać. Na upieczone pizzeriny nakładać według uznania plasterki jajek, trochę rzeżuchy i całość posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sporych pizzerin.
Smakują na ciepło jak i zimno.