Sposób przygotowania:
Pizzeriny ze szpinakiem, jajkiem i zieleninąWykonanie ciasta:
Drożdże z cukrem dać do ciepłego mleka i wymieszać dokładnie aż się rozpuszczą. Następnie mąkę wsypać do większej miski, wlać te rozpuszczone drożdże z mlekiem i wymieszać razem widelcem, nie zagniatać ciasta, a w razie potrzeby dolać ciepłego mleka. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Po tym czasie do ciasta wsypać sól, dodać olej i zagnieść ciasto, przez kilka minut wyrobić. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i ponownie odstawić na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wykonanie farszu:
Szpinak należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Czosnek należy obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić pokrojony czosnek i przesmażyć uważając żeby za mocno nam się nie przypiekł się, bo będzie gorzki, następnie wrzucić na patelnię szpinak i dusić około 10 minut często mieszając, następnie dodać ser, zioła i przyprawy, wymieszać aż ser dokładnie połączy się ze szpinakiem. Jeśli trzeba to przyprawić do smaku solą. Farsz dokładnie wystudzić
Formowanie pizzerin:
Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą część należy uformować na okrągłą bułkę, spłaszczyć ją i rozwałkować na placek, uformować brzegi, a na środek nałożyć po porcji nadzienia.
Pieczenie:
Blaszki należy posmarować bardzo cieniutko masłem lub margaryną. Następnie ułożyć na nich drożdżowe pizzeriny ( zachować odstępy, bo dużo urosną ). Pizzeriny od razu piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do zrumienienia.
Podanie:
Gdy pizzeriny się pieką ugotować jajka na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek, a następnie pokroić w plasterki, szczypiorek wcześniej umyty i osuszony drobno posiekać. Na upieczone pizzeriny nakładać według uznania plasterki jajek, trochę rzeżuchy i całość posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sporych pizzerin.
Smakują na ciepło jak i zimno.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)