kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1029]

Chleb orkiszowo - pszenny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na domowy i pyszny chlebek. Przygotowany z dodatkiem mąki orkiszowej i chia. Polecam do domowych kanapek.

Chleb orkiszowo - pszenny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb orkiszowo - pszenny

 

  • 2 szkl mąki orkiszowej
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 op suchych drożdży ( 7 g )
  • 2 łyżki chia
  • 2 łyżki oleju
  • papier do pieczenia
  • keksówka 24 x 12

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowo - pszenny
Do miski wsypujemy mąki, sól,suche drożdże, chia oraz wlewamy ciepłą wodę i olej, zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnieńcia w ciepłe na około 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ponownie wyrabiamy i wkładamy do blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Chleb smarujemy zimną wodą, najlepiej za pomocą pędzelka.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na metalowej kratce.
Chleb orkiszowo - pszenny
Wszystkie składniki na chleb wkładamy do miski.
Chleb orkiszowo - pszenny
Następnie zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą.
Chleb orkiszowo - pszenny
Wyrośnięte ciasto na chleb po 30 minutach.
Chleb orkiszowo - pszenny
Wyrośniente ciasto przekładamy do blaszki.