Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowo - pszenny
Do miski wsypujemy mąki, sól,suche drożdże, chia oraz wlewamy ciepłą wodę i olej, zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnieńcia w ciepłe na około 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ponownie wyrabiamy i wkładamy do blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Chleb smarujemy zimną wodą, najlepiej za pomocą pędzelka.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na metalowej kratce.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na metalowej kratce.
Szeptucha
kuchenny świat