Sposób przygotowania:
Pomidory faszerowane orzo i mięsem
Pomidory umyć - delikatnie ściąć górną część . Wydrążyć miąższ ze środka tak by nie uszkodzić ścianek pomidorów. Przygotować farsz. Cebulę obrać i drobno pokroić. Usmażyć na złoto na oleju. Mięso zmielić lub rozdrobnić w Malakserze . Wymieszać mięso, cebulę , makaron Orzo, koperek. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi w płynie. Napełnić pomidory farszem .Ułożyć w wyłożonym zielonymi liśćmi pora garnku do gotowania na parze ( lub w parowarze ). Wydrążony z pomidorów miąższ i pokrojoną drobno paprykę zalać w małym garnuszku 1/2 szklanki wody. Dodać masło , łyżkę pokrojonego kopru i szczyptę soli i dusić aż warzywa się prawie rozpadną - rozdrobnić blenderem ( nie musi być na zupełnie miałko ) . Doprawić do smaku mielona papryką, pieprzem , cukrem - zagotować. Zagotować wodę w dolnym garnku. Postawić nakładkę do gotowania na parze lub górny garnek i gotować ok. 6-8 minut ( polecam sprawdzanie patyczkiem do szaszłyków - jak patyczek bez oporu wbija sie w ściankę pomidora to znaczy , że jest gotowe ). Trzeba pilnować by pomidory nie popękały . Podajemy z sosem pomidorowo-paprykowym * spokojnie można użyć innej odmiany byle były duże , mięsiste ** ja wsypuję na osoloną wodę w małym garnuszku 1/4 szklanki suchego makaronu i gotuję ok. 8 minut- odcedzam i studzę *** można farsz doprawić przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , samym czosnkiem , ziołami - wg upodobania- farsz będzie wtedy pikantniejszy