mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Pomidory faszerowane szynką i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znakomita przekąska z pomidorów

Pomidory faszerowane szynką i groszkiem

Składniki:

Pomidory faszerowane szynką i groszkiem

 

  • 5 dosyć dużych pomidorów,
  • 150 g konserwowego groszku,
  • 100 g majonezu,
  • 100 g szynki,
  • cukier,
  • sól,
  • kilka listków sałaty do ozdoby.

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane szynką i groszkiem
Pomidory myjemy i ścinamy ich wierzchy. Następnie wydrążamy z nich małą łyżeczką miąższ (miąższ nie będzie nam potrzebny). Środki pomidorów solimy. Szynkę kroimy w cienkie paski a następnie łączymy z konserwowym groszkiem. Dodajemy majonez, troszkę soli i cukru i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy pomidory. Zakrywamy ściętymi wcześniej wierzchami i układamy na listkach sałaty. Podajemy jako przekąskę lub jako dodatek do np. ryżu.