Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Pomidory z otrębami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pomidory nadziewane farszem z otrąb owsianych z dodatkiem cebulki, natki, szczypiorku, suszonej mięty...

Pomidory z otrębami owsianymi

Składniki:

Pomidory z otrębami owsianymi

 

  • otręby owsiane - 100 g
  • pomidory- 4 duże sztuki
  • cebula dymka- 1 pęczek
  • pietruszka-1 pęczek
  • mięta suszona - 1/2 łyżeczki
  • olej - 20g
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • rzeżucha - 20 g

Sposób przygotowania:

Pomidory z otrębami owsianymi
Otręby owsiane zalać 200 ml wody i pozostawić na 20 minut by napęczniały.

Pomidory umyć, osuszyć, od góry okroić czapeczki na wysokość 1 cm, delikatnie wydrążyć miąższ i odłożyć, pomidory posolić w środku.

Miąższ z pomidorów pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić, umyć, posiekać, szczypior opłukać i pokroić. Natkę pietruszki opłukać i posiekać.

Otręby owsiane wymieszać z miąższem z pomidorów, cebulką, szczypiorkiem, miętą i natka pietruszki. Dodać olej i sok cytrynowy, wymieszać, doprawić do smaku sola i pieprzem.

Farszem owsiano warzywnym napełnić wydrążone pomidory. Każdy przykryć odkrojoną wcześniej czapeczką. Wstawić do lodówki na 90 minut. Przed podaniem ozdobić rzeżuchą.