Sposób przygotowania:
Kotlety wegetariańskie z soczewicą
Soczewicę przepłukujemy zimną wodą.Wlewamy tyle wody, aby sięgała ona około 1,5-2 cm powyżej powierzchni soczewicy. Gotujemy przez 30 minut od momentu zagotowania, dodając pod koniec nieco soli. Po wystudzeniu rozdrabniamy blenderem, ale nie na papkę. 8 łyżek otrębów owsianych zalewamy 5-6 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia. Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy na rumiano na 3 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Koperek płuczemy, bardzo drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy soczewicę, cebulę, czosnek, suszone pomidory, namoczone otręby i koperek. Dodajemy surowe jajka i wyrabiamy dokładnie wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety i panierujemy je lekko w suchych otrębach owsianych. Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju rzepakowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami.