Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pomidory zapiekane z wątróbkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pomidory zapiekane z wątróbkami i ryżem to smaczna, łatwa do przygotowania i bardzo efektowna przekąska.

Pomidory zapiekane z wątróbkami

Składniki:

Pomidory zapiekane z wątróbkami

 

  • 8 pomidorów
  • 20 dag wątróbki z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 szkl ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki białego wina
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pomidory zapiekane z wątróbkami
Wątróbki umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, razem z wątróbką podsmażyć na oliwie. Oprószyć solą i pieprzem, dodać majeranek, ryż, wino, wymieszać, przyprawić do smaku. Pomidory umyć, osuszyć, odciąć piętki, usunąć miąższ z nasionami, napełnić nadzieniem z ryżu i wątróbki, przykryć piętkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około 10 minut.