SUPERPRZEPIS

Popcornowe baranki

  • 2
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Popcornowe baranki

Baranki są uroczym, jadalnym dodatkiem do dekoracji wielkanocnego stołu. Wywołają uśmiech u dorosłych i u dzieci.

Składniki:

Popcornowe baranki

 

 

Sposób przygotowania:

Popcornowe baranki

Etap I

Popcornowe baranki
Ciasto na muffinki przekładamy do papilotek

Do zmiksowanych składników mokrych: jajek, mleka, roztopionego i przestudzonego masła oraz cukru dodajemy składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką z posiekanymi cukierkami krówkami i przekładamy do wyłożonej papilotkami formy. Każdą wypełniamy do pełna i pieczemy w rozgrzanym do 200 st C piekarniku ok 20 minut.

Etap II

Popcornowe baranki
Z masy marcepanowej przygotowujemy łebki

Z połączonej z kakaem masy marcepanowej kształtujemy łebki naszych baranków. Pozostawiamy tylko odrobinę białego marcepanu na źrenice. Za pomocą wykałaczki robimy nosek oraz buzie. Chłodzimy.

Etap III

Popcornowe baranki
Na każdej muffince przyklejamy popcorn na kształt futerka

Na ciepłe muffinki wylewamy dokładnie po odrobinie roztopionej ze śmietanką czekolady, przyklejamy na niej łebki i popcorn, tak by tworzył futerko. Pozostawiamy do schłodzenia.