pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Wielkanocny baranek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wielkanocny baranek na stół i do koszyczka

Wielkanocny baranek.

Składniki:

Wielkanocny baranek.

 

  • 40 g margaryny,
  • 40 g cukru,
  • 80 g mąki tortowej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 sztuka jajka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 1 tabliczka czekolady,
  • 1 sztuka pisaka spożywczego czerwonego,
  • cukierki do ozdoby.

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny baranek.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę siekamy nożem, dodajemy cukier u razem ucieramy. Dodajemy cukier wanilinowy, jajko oraz sól. Wszystko razem ucieramy, dodając stopniowo oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Foremkę do pieczenia baranka smarujemy tłuszczem i przelewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Pieczemy ok. 30-40 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu baranka, zabieramy się do jego zdobienia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zaraz po jej roztopieniu, polewamy nią baranka. Oczy baranka robimy przyklejając cukierki ozdobne do jeszcze nie zastygniętej czekolady. Pisakiem spożywczym malujemy krzyż z boku baranka.