Sposób przygotowania:
Wielkanocne baranki
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Gotowy rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Miedzy czasie gotujemy budyń, przygotowujemy szablon (zarys baranka) oraz kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Do ciasta przykładamy przygotowany szablon i wycinamy zarys baranka. Wycięte baranki układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z resztek ciasta wykonujemy uszy , kształtem przypominają one łezkę. Tak przygotowane przyklejamy barankom. Także smarujemy je jajkiem. Z rodzynek wykonujemy oczy. Na środki baranków ( w miejscu brzuszka) wykładamy po około 2 łyżki letniego budyniu. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 20 minut w 180˚C. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, żółtka oraz mąkę. Gotujemy budyń i lekko studzimy. KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc posypkę.