jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wielkanocne baranki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Baranki idealne na Wielkanoc. Pyszne, mięciutkie z chrupiącą kruszonką. Dzieci były nimi zachwycone, choć problem miały z wyborem od czego zacząć jeść baranka, czy od głowy , czy tez z innej strony?

Wielkanocne baranki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne baranki

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 0,5 kostki roztopionej i przestudzonej margaryny,
  • 5 dag drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 jajka do ciasta.
  • 1 jajko do smarowania brzegów
  • Budyń:
  • 0,5 litra mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • Cukier do smaku,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka
  • Kruszonka:
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 7 dag margaryny lub masła,
  • 4 łyżek mąki,
  • Dodatkowo:
  • Rodzynki na wykonanie oczu.

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne baranki
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Gotowy rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Miedzy czasie gotujemy budyń, przygotowujemy szablon (zarys baranka) oraz kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Do ciasta przykładamy przygotowany szablon i wycinamy zarys baranka. Wycięte baranki układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z resztek ciasta wykonujemy uszy , kształtem przypominają one łezkę. Tak przygotowane przyklejamy barankom. Także smarujemy je jajkiem. Z rodzynek wykonujemy oczy. Na środki baranków ( w miejscu brzuszka) wykładamy po około 2 łyżki letniego budyniu. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 20 minut w 180˚C. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, żółtka oraz mąkę. Gotujemy budyń i lekko studzimy. KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc posypkę.
Wielkanocne baranki
Pod koniec wyrabiania dokładamy tłuszcz.
Wielkanocne baranki
Do rozwałkowanego ciasta przykładamy szablon i wycinamy baranki
Wielkanocne baranki
Z resztek ciasta wycinamy uszy i doczepiamy wyciętym barankom
Wielkanocne baranki
Na środek wykładamy budyń. Brzuszek posypujemy kruszonką.