marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Por w kremowym sosie musztardowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pory oczyścić,przekroić wzdłuż,opłukać,zagotować posoloną wodę, ułożyć w niej kawałki porów.Ugotować.Wyjąć,opłukać.Pory zawinąć w szynce.

Por w kremowym sosie musztardowym.

Składniki:

Por w kremowym sosie musztardowym.

 

  • 2 pory,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1/8 l.oleju,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/8 l.kremówki,
  • 4 plasterki szynki z indyka,
  • szczypta pieprzu,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Por w kremowym sosie musztardowym.
Pory oczyścić,przekroić wzdłuż,opłukać.Zagotować litr osolonej wody i układać w niej kawałki porów i ugotować.Następnie wyjąć i opłukać zimną wodą.Wywar wykorzystać do zup.Ocet wymieszać z solą,pieprzem i 2 łyżkami oleju.Doprawić do smaku.Marynatą posmarować osuszone połówki porów.Żółtko rozmieszać z sokiem
z cytryny,musztardą i cukrem.Stopniowo dodawać olej.Krem musztardowy wymieszać z ubitą kremówką,sos doprawić smaku.Pory zawinąć w plasterki szynki indyczej,włożyć do sosu.

Tagi:

szynka indyk