gaia

gaia

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pora by rządziła Rukola

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie bardzo proste,szybkie ale aromatyczne i dobre. Zasługa w tym pora, rukoli i gałki muszkatołowej, która podkreśla idealnie smak. Bardzo wiosennie wygląda na talerzu.

Pora by rządziła Rukola

Składniki:

Pora by rządziła Rukola

 

  • makaron spaghetti, ilość według uznania
  • pół małego pora
  • 50g rukoli
  • 10 dkg wędzonki lub boczku
  • kostka serka topionego gouda
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka natki z pietruszki
  • szczypta tymianku
  • pieprz, sól
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pora by rządziła Rukola
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na oleju lub oliwie rozgrzanej, przesmażamy pora pokrojonego dość drobno. Po minucie dodajemy pokroją w kostkę wędzonkę. Całość mieszając smażymy około 5 minut. W tym czasie serek rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody za pomocą widelca. Dodajemy do rozpuszczonego serka przyprawy i natkę z pietruszki. Rukolę możemy posiekać. Pora z wędzonką łączymy z serkiem topionym. Gotowym sosem polewamy makaron i posypujemy rukolą.

Tagi:

makaron rukola