Sposób przygotowania:
Portugalskie mleczne bułeczki
Ciasto na bułeczki można wyrabiać ręcznie, ja zrobiłam to za pomocą robota kuchennego. W rondelku rozpuścić masło, dodać 300 ml mleka i lekko podgrzać. Następnie dosypać drożdże i odstawić. W tym czasie do miski przełożyć mąkę, cukier, żółtka, miąższ z laski wanilii lub ekstrat lub cukier waniliowy . Wymieszać, dodać mleko. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Jeżeli mocno lepi się do rąk , dodać jeszcze odrobinę mąki ( ja dodałam jeszcze ok 1 łyżki). Ciasto przełożyć do czystej miski, lekko obsypanej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie podzielić na części i uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie i ponownie odstawić na ok 30 minut. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 15-18 minut. Podałam posypane cukrem pudrem. Smacznego:)
iziona
agabi22
ja też wczesniej nie piekłam zbyt wiele, ale na święta dostałam super robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciast i teraz codziennie coś wymyślam:)