agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Portugalskie mleczne bułeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moje pierwsze mleczne bułeczki. Idealne na śniadanie. Podałam na słodko, rodzina zachwycona, zniknęły w mgnieniu oka:)

Portugalskie mleczne bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Portugalskie mleczne bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Portugalskie mleczne bułeczki
Ciasto na bułeczki można wyrabiać ręcznie, ja zrobiłam to za pomocą robota kuchennego. W rondelku rozpuścić masło, dodać 300 ml mleka i lekko podgrzać. Następnie dosypać drożdże i odstawić. W tym czasie do miski przełożyć mąkę, cukier, żółtka, miąższ z laski wanilii lub ekstrat lub cukier waniliowy . Wymieszać, dodać mleko. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Jeżeli mocno lepi się do rąk , dodać jeszcze odrobinę mąki ( ja dodałam jeszcze ok 1 łyżki). Ciasto przełożyć do czystej miski, lekko obsypanej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie podzielić na części i uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie i ponownie odstawić na ok 30 minut. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 15-18 minut. Podałam posypane cukrem pudrem. Smacznego:)
Portugalskie mleczne bułeczki
z podanych składników wyrobić ciasto i przełożyć do czystej miski
Portugalskie mleczne bułeczki
ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość
Portugalskie mleczne bułeczki
ciasto podzielić na porcje i ułożyć na blaszce do ponownego wyrośnięcia
Portugalskie mleczne bułeczki
Wyrośnięte bułeczki podmarować roztrzepanym jajkiem