darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Pory po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Pory po grecku podawać bardzo zimne jako dodatek do przystawek z ryb i mięs.

Pory po grecku

Składniki:

Pory po grecku

 

  • 1 1/2 kg porów
  • 20 dkg oliwy lub oleju sojowego
  • 3 cytryny
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki kolendru
  • sól
  • pieprz i cukier

Sposób przygotowania:

Pory po grecku
Pory oczyścić, odciąć części zielone i wykorzystać do przyrządzenia zupy. Białe części porów umyć doskonale, uważając, aby nie pozostawić ziemi. Przygotowane pory ułożyć w wiązki i obwiązać bawełnianą białą nitką. Do rondla wlać wino, olej czy oliwę, sok z 2 cytryn, dokładnie umytą trzecią cytrynę pokrajaną w cząstki i kolender. Mieszaninę posolić, dodać nieco pieprzu, zagotować. Do wrzątku włożyć pory. Ugotować do miękkości. Ugotowane pory powinny zachować swój kształt. Wyłożyć na półmisek, zalać przecedzonym przez sitko sosem. Sprawdzić smak ewentualnie przyprawić sos solą i pieprzem. Ostudzić, a następnie oziębić w lodówce. Podawać bardzo zimne jako dodatek do przystawek z ryb i mięs.

Tagi:

grecku