Sposób przygotowania:
Pory po grecku
Pory oczyścić, odciąć części zielone i wykorzystać do przyrządzenia zupy. Białe części porów umyć doskonale, uważając, aby nie pozostawić ziemi. Przygotowane pory ułożyć w wiązki i obwiązać bawełnianą białą nitką. Do rondla wlać wino, olej czy oliwę, sok z 2 cytryn, dokładnie umytą trzecią cytrynę pokrajaną w cząstki i kolender. Mieszaninę posolić, dodać nieco pieprzu, zagotować. Do wrzątku włożyć pory. Ugotować do miękkości. Ugotowane pory powinny zachować swój kształt. Wyłożyć na półmisek, zalać przecedzonym przez sitko sosem. Sprawdzić smak ewentualnie przyprawić sos solą i pieprzem. Ostudzić, a następnie oziębić w lodówce. Podawać bardzo zimne jako dodatek do przystawek z ryb i mięs.