mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Pory z rodzynkami i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pory w tej postaci można jeść jako samodzielną przekąskę lub dodatek do mięsa drobiowego.

Pory z rodzynkami i słonecznikiem

Składniki:

Pory z rodzynkami i słonecznikiem

 

  • 4 pory
  • 3 łyżki pestek słonecznika (wyłuskanych)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Sposób przygotowania:

Pory z rodzynkami i słonecznikiem
Rodzynki zalać wrzątkiem, moczyć 10minut. Odcedzić. Pory umyć, odciąć ciemnozielone części. Przekroić na połówki, włożyć do wrzątku, osolić, gotować 5minut. Odcedzić i odcisnąć delikatnie nadmiar wody. Czosnek obrać, umyć, posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć czosnek, zrumienić, dodać masło i pory. Wymieszać, dodać rodzynki i pestki słonecznika. Zagotować, dusić na małym ogniu przez 10minut. Przed podaniem posolić.