kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Pory z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pory z sosem podawać z różnymi potrawami lub surówkami i sałatkami.

Pory z sosem

Składniki:

Pory z sosem

 

  • 2 porcje:
  • 6 porów średniej wielkości
  • 150 ml mleka
  • 150 śmietanki
  • 3 żółtka
  • 10 dag sera Ementaler
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki stołowe margaryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pory z sosem
Obciąć z porów korzenie i liście, pokroić w kawałki długości 2-3 cm, zalać 150 ml wody, posolić i gotować 3 minuty, osączyć i włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną. Śmietankę zagotować z mlekiem, zdjąć z ognia, dodać tarty ser i żółtka, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i musztardą. Polać tym pory, dodać parę kawałków margaryny i piec 20 minut w rozgrzanym piekarniku, aż sos zgęstnieje.

Tagi:

sery ser