Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pory zapiekane z szynką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak samo można przyrządzać szparagi lub fasolkę szparagową.

Pory zapiekane z szynką.

Składniki:

Pory zapiekane z szynką.

 

  • pory 4 szt
  • szynka 20 dag
  • masło 2 łyżki
  • ser żółty 15-20 dag
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pory zapiekane z szynką.
Pory oczyścić przekroić wzdłuż na połowę, umyć, pokroić na 4 cm kawałki. Włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą, dodać soli i cukru, ugotować na pół miękko. Wlać na sito, osączyć. Następnie wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Wyłożyć na pory, posypać utartym żółtym serem. Zapiec w piekarniku w temp 190 stopni około 15 minut.

Tagi:

sery ser szynka