Sposób przygotowania:
Porzeczkowiec bez pieczeniaETAP 1
SPÓD: Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy. Rozdrobnione przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy. Jeszcze ciepłe dodajemy do „ciasteczkowego piasku”. Całość mieszamy do połączenia składników. Gotową masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Całość wkładamy do chłodu by masa zastygła.
ETAP 2
ŚMIETANKA CHAŁWOWA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Serek mascarpone wraz z chałwą umieszczamy w misce. Składniki miksujemy do połączenia się.
Do oddzielnej miski wlewamy schłodzoną śmietankę. Śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy masę chałwową oraz cukier puder do smaku
ETAP 3
Do gotowej chałwowej śmietanki wlewamy żelatynę. Całość energicznie miksujemy.
ETAP 4
Gotową śmietankę wylewamy na ciasteczkowy spód. W śmietankę wrzucamy część porzeczek. Torcik odkładamy do chłodu, by zastygł.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE: Porzeczkę przepłukujemy i odsączamy z wody. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na zastygnięty torcik. W galaretce zanurzamy pozostałą ilość przygotowanych owoców. Torcik ponownie schładzamy. Gdy galaretka zastygnie jest gotowy:).
SylaUla
gusia1000