SUPERPRZEPIS

Porzeczkowiec bez pieczenia

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Porzeczkowiec bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Torcik idealny na gorące, letnie dni. Nie wymaga pieczenia i smakuje rewelacyjnie. Orzeźwiające porzeczki zatopione w galaretce idealnie komponuje się z słodką, chałwową śmietanką.

Składniki:

Porzeczkowiec bez pieczenia

SPÓD:

  • 230 gram razowych herbatników,
  • 110 gram masła

ŚMIETANKA CHAŁWOA

  • 250 gram serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 300 gram chałwy waniliowej,
  • 1-2 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 5,5 łyżeczek żelatyny,
  • ½ szklanki wody

WYKOŃCZENIE

  • 2 galaretki truskawkowe,
  • Ok 350 gram czerwonej porzeczki

Sposób przygotowania:

Porzeczkowiec bez pieczenia

ETAP 1

Porzeczkowiec bez pieczenia
przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy

SPÓD: Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy. Rozdrobnione przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy. Jeszcze ciepłe dodajemy do „ciasteczkowego piasku”. Całość mieszamy do połączenia składników. Gotową masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Całość wkładamy do chłodu by masa zastygła.

ETAP 2

Porzeczkowiec bez pieczenia
serek miksujemy z chałwą

ŚMIETANKA CHAŁWOWA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Serek mascarpone wraz z chałwą umieszczamy w misce. Składniki miksujemy do połączenia się.

Do oddzielnej miski wlewamy schłodzoną śmietankę. Śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy masę chałwową oraz cukier puder do smaku

ETAP 3

Porzeczkowiec bez pieczenia
masę chałwiową łączymy z ubitą śmietanką

Do gotowej chałwowej śmietanki wlewamy żelatynę. Całość energicznie miksujemy.

ETAP 4

Porzeczkowiec bez pieczenia
na wyłożną masę wykładamy część czerwonej porzeczki

Gotową śmietankę wylewamy na ciasteczkowy spód. W śmietankę wrzucamy część porzeczek. Torcik odkładamy do chłodu, by zastygł.

ETAP 5

Porzeczkowiec bez pieczenia
galaretką zalewamy owoce porzeczki

WYKOŃCZENIE: Porzeczkę przepłukujemy i odsączamy z wody. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na zastygnięty torcik. W galaretce zanurzamy pozostałą ilość przygotowanych owoców. Torcik ponownie schładzamy. Gdy galaretka zastygnie jest gotowy:).