Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Porzeczkowiec z chudym serkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne ciasto, które wymaga niewielkiego nakładu czasowego. Jednak smakuje nawet tym najbardziej wybrednym

Porzeczkowiec z chudym serkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczkowiec z chudym serkiem

Polewa

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 łyżki dobrego kakao

Ciasto

  • 5 Jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru

Masa serowa

  • 250g półtłustego twarogu
  • 250g chudego twarogu
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 margaryna (może być mniej niż kostka)
  • 5 łyżeczek cukru pudru

Masa śmietankowa

Ponadto

  • 1 słoik dżemu porzeczkowego do przełożenia
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Porzeczkowiec z chudym serkiem
Składniki polewy wrzucić do garnka, zagotować i wystudzić. Na ciasto oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać, delikatnie mieszając, po jednym żółtku. Cienkim strumieniem wlewać zimną polewę. Nie przerywając ucierania. Dobrze wymieszać, a następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać dokładnie ciasto i wylać na blaszkę.

Piec około 35 minut w temp. 180st C.

Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.

Masa serowa: margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo oba rodzaje sera i dokładnie wymieszać. Spodnią cześć ciasta wysmarować połową dżemu. Na to ułożyć masę serową i przykryć drugim plackiem. Posmarować go resztą dżemu.

Kremówkę ubić z cukrem. Pod koniec dodać mixy.

Wyłożyć na wierzch ciasta. Wyrównać powierzchnię i posypać kakao.

Włożyć do lodówki.
Porzeczkowiec z chudym serkiem
Wszystkie skladniki na polewę wlożyć do garnka i zagotować
Porzeczkowiec z chudym serkiem
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać powoli żółtka
Porzeczkowiec z chudym serkiem
Cienkim strumieniem wlewac do masy polewę
Porzeczkowiec z chudym serkiem
Wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać

Tagi:

jajko jajka