migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sernik z porzeczkowym musem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszny serniczek na zimno z czarną porzeczką w sam raz na upalne dni . Słodka serowa masa świetnie komponuje z kwaskowym musem porzeczkowym.

Sernik z porzeczkowym musem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z porzeczkowym musem

mus porzeczkowy

  • 600 g oczyszczonej czarnej porzeczki
  • cukier do smaku, ok 3-4 łyżki
  • 2-3 łyżki wody
  • galaretka o smaku owoców leśnych lub truskawkowa

masa serowa

 

  • oraz
  • biszkopty do wyłożenia formy

Sposób przygotowania:

Sernik z porzeczkowym musem
Masło i ser przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.

Porzeczki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę oraz cukier i zagotować. Gotować ok 10 minut.

Potem przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Porzeczkowy mus odstawić. Żelatynę namoczyć w mleku następnie podgrzać aby się rozpuściła. Odstawić do przestudzenia.

Masło utrzeć z cukrem i 2 łyżkami sera. Następnie cały czas ucierać i dodawać porcjami pozostały ser. Następnie do masy serowej dodać 3-4 łyżki porzeczkowego musu, tak dla koloru. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć przygotowaną masę serową. Ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i dodać do pozostałego porzeczkowego musu. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Gdy mus wystygnie wylać go na stężałą mase serową. Serniczek ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały. 
Sernik z porzeczkowym musem
Porzeczki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę oraz cukier i zagotować. Gotować ok 10 minut.
Sernik z porzeczkowym musem
Potem porzeczki przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Porzeczkowy mus odstawić.
Sernik z porzeczkowym musem
Masło utrzeć z cukrem i 2 łyżkami sera. Następnie cały czas ucierać
Sernik z porzeczkowym musem
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć przygotowaną masę serową.