Sposób przygotowania:
Sernik z porzeczkowym musem
Masło i ser przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Porzeczki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę oraz cukier i zagotować. Gotować ok 10 minut.
Potem przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Porzeczkowy mus odstawić. Żelatynę namoczyć w mleku następnie podgrzać aby się rozpuściła. Odstawić do przestudzenia.
Masło utrzeć z cukrem i 2 łyżkami sera. Następnie cały czas ucierać i dodawać porcjami pozostały ser. Następnie do masy serowej dodać 3-4 łyżki porzeczkowego musu, tak dla koloru. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć przygotowaną masę serową. Ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i dodać do pozostałego porzeczkowego musu. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Gdy mus wystygnie wylać go na stężałą mase serową. Serniczek ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały.
Porzeczki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę oraz cukier i zagotować. Gotować ok 10 minut.
Potem przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Porzeczkowy mus odstawić. Żelatynę namoczyć w mleku następnie podgrzać aby się rozpuściła. Odstawić do przestudzenia.
Masło utrzeć z cukrem i 2 łyżkami sera. Następnie cały czas ucierać i dodawać porcjami pozostały ser. Następnie do masy serowej dodać 3-4 łyżki porzeczkowego musu, tak dla koloru. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć przygotowaną masę serową. Ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i dodać do pozostałego porzeczkowego musu. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Gdy mus wystygnie wylać go na stężałą mase serową. Serniczek ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały.