malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Porzeczkowiec z mandarynkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto jest niezwykle aromatyczne i smaczne. Moja rodzina je uwielbia, nie jest suche ale bardzo wilgotne.

Porzeczkowiec z mandarynkami

Składniki:

Porzeczkowiec z mandarynkami

 

  • Biszkopt:
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka.
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki plus 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 serki mascarpone,
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego,
  • 2 szklanki soku porzeczkowego,
  • łyżeczka żelatyny,
  • 3 mandarynki.

 

Sposób przygotowania:

Porzeczkowiec z mandarynkami
Ubijamy białka na puszysty krem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej proszek do pieczenia. Wsypujemy porcjami do masy miksując na wolnych obrotach. Masę przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy biszkopt, który dzielimy na dwie części. Ubijamy śmietanę, a następnie dodajemy cukier puder ubijając cały czas. Dodajemy mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Dodajemy do masy. Biszkopty nasączamy sokiem porzeczkowym. Smarujemy dżemem i przekładamy kremem. Dekorujemy według uznania, u mnie mandarynkami.