mamanda

mamanda

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Porzeczkowiec 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejne ciasto przekładane. Świetnie prezentuje się na talerzyku.

Porzeczkowiec 5

Składniki:

Porzeczkowiec 5

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody
  • ½ szklanki cukru
  • Polewa:
  • ¾ szklanki oleju
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • Masa serowa:
  • 0,5 kg sera waniliowego
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • Masa śmietankowa:
  • ½ litra śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 „śmietan-fix”

 

Sposób przygotowania:

Porzeczkowiec 5
Ciasto:

Ubić białka z cukrem, dodając po jednym żółtku, wlać ostudzoną polewę i dobrze zmiksować , wsypać mąkę proszkiem i sodą. Piec 50 min. 170°C



Masa serowa: masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po łyżce sera.



Masa śmietankowa: Śmietanę schłodzić i ubić dodając cukier i „śmietan-fix” Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na pół.



Na jednej połowie rozsmarować dżem porzeczkowy, na dżem masę serową położyć drugą część ciasta i posmarować dżemem i na to masa śmietankowa.