jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Porzeczkowo- waniliowe lody

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lody kochają chyba wszyscy i dzieci i dorośli. Najlepiej smakują oczywiście w upalne dni. Dziś polecam marmurkowo, porzeczkowo- waniliowe. Wychodzą pyszne, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.

Porzeczkowo- waniliowe lody Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczkowo- waniliowe lody

SKŁADNIKI

  • 400 ml mleka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 żółtka,
  • 300 gram serka mascarpone,
  • 300 gram czarnej porzeczki,
  • 2 łyżki cukru do porzeczki,
  • Dodatkowo rożki wafelkowe do podania

Sposób przygotowania:

Porzeczkowo- waniliowe lody

ETAP 1

Porzeczkowo- waniliowe lody
Mleko zagotowujemy z ubitymi żółtkami

Mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem waniliowym.

Między czasie żółtka ubijamy z 1/ 3 szklanki cukru. Ubite żółtka wlewamy do gotującego mleka.

Całość trzymamy na ogniu jeszcze około 3-5 minuty, by masa zgęstniała.

W trakcie podgrzewania krem cały czas mieszamy. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 2

Porzeczkowo- waniliowe lody
porzeczkę zagotowujemy z cukrem

Jednocześnie w innym garnku porzeczkę zasypujemy 2 łyżkami cukru i zagotowujemy, do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok.

Gotowe owoce studzimy.

ETAP 3

Porzeczkowo- waniliowe lody
Serek łączymy z masą jajeczną

Serek mascarpone miksujemy i łączymy z jajecznym kremem.

ETAP 4

Porzeczkowo- waniliowe lody
Owoce wykładamy na masę waniliową

Otrzymaną masę waniliową przelewamy do pojemnika w którym lody będą zamrażane.

Na wierzch waniliowej masy wykładamy owoce. Lody delikatnie mieszamy, by warstwy się wymieszały, ale nie idealnie połączyły.

ETAP 5

Porzeczkowo- waniliowe lody
lody zamrażamy

Całość wkładamy do zamrażalnika. Mrozimy do otrzymania pożądanej konsystencji.

Gotowe lody nabieramy łyżką, umieszczamy w wafelkach i podajemy.


Tagi:

lody deser