Sposób przygotowania:
Porzeczkowo- waniliowe lodyETAP 1
Mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem waniliowym.
Między czasie żółtka ubijamy z 1/ 3 szklanki cukru. Ubite żółtka wlewamy do gotującego mleka.
Całość trzymamy na ogniu jeszcze około 3-5 minuty, by masa zgęstniała.
W trakcie podgrzewania krem cały czas mieszamy. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 2
Jednocześnie w innym garnku porzeczkę zasypujemy 2 łyżkami cukru i zagotowujemy, do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok.
Gotowe owoce studzimy.
ETAP 3
Serek mascarpone miksujemy i łączymy z jajecznym kremem.
ETAP 4
Otrzymaną masę waniliową przelewamy do pojemnika w którym lody będą zamrażane.
Na wierzch waniliowej masy wykładamy owoce. Lody delikatnie mieszamy, by warstwy się wymieszały, ale nie idealnie połączyły.
ETAP 5
Całość wkładamy do zamrażalnika. Mrozimy do otrzymania pożądanej konsystencji.
Gotowe lody nabieramy łyżką, umieszczamy w wafelkach i podajemy.
Justi2401
BozenaMatuszczyk
gusia1000