LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Potrawka mięsna z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta potrawka jest w moim domu od bardzo dawna, prosta i bardzo sycąca.

Potrawka mięsna z groszkiem

Składniki:

Potrawka mięsna z groszkiem

 

  • 0,5 kg mięsa na gulasz np.łopatki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 duża marchewka
  • pół puszki groszku konserwowego
  • mąka do zagęszczenia
  • sól, pieprz, ziele ang., listek laurowy, kostka rosołowa.
  • posiekany koperek

 

Sposób przygotowania:

Potrawka mięsna z groszkiem
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w niewielką kostke. Podsmażyć na oleju , gdy mięso sie przyrumieni dodać posiekaną cebulę, jeszcze przez chwilę razem podsmażać, następnie przełozyc do garnka , zalać dość dużą ilością wody, dodać listek, ziele angielskie i dusic do momentu, aż mięso będzie miękkie. Marchewke obrać, pokroić w kostke, wrzucic do garnka razem z groszkiem, dodac kostkę rosołową i dusic jeszcze ok. 15 minut. Następnie zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Przyprawić do smaku w razie potrzeby oraz koperkiem posiekanym. Podawać z kaszą jęczmienną i buraczkami ćwikłowymi.

Tagi:

mięso groszek