Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Potrawka z fasolką i kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosta do przygotowania potrawka, odmiana fasolki po bretońsku. Warto wypróbować zawsze jakaś odmiana zwykłego tradycyjnego dania.

Potrawka z fasolką i kurczakiem

Składniki:

Potrawka z fasolką i kurczakiem

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • ½ kg fasoli Jaś
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 papryczka Chili
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki curry
  • Sól
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania:

Potrawka z fasolką i kurczakiem

I

Potrawka z fasolką i kurczakiem
Przygotowanie fasoli oraz mięsa, mięso myjemy, osuszamy, kroimy, doprawiamy i smażymy.

1. Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie.

2. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy curry oraz sól. Mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju.

II

Potrawka z fasolką i kurczakiem
Przygotowanie warzyw. Myjemy, osuszamy, kroimy i łączymy z mięsem.

3. Do mięsa dodajemy obrane warzywa: drobno pokrojony imbir, czosnek, cebulę, obraną z nasion, pokrojoną w plasterki papryczkę chili, pokrojoną w drobne paseczki paprykę czerwoną. Smażymy dziesięć minut i łączymy z fasolą. Jak jest za mało sosu, można podlać wodą.

III

Potrawka z fasolką i kurczakiem
Dodanie przecieru pomidorowego, doprawianie i zagęszczanie sosu.

4. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy chili, ewentualnie solą i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy.

IV

5. Danie gotowe, podajemy z ryżem lub do chleba.

6. Smacznego.