Potrawka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Potrawka z kurczaka to danie znane z pewnością w każdym polskim domu. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić moją, bardzo prostą i podstawową wersją. U nas w domu potrawkę podaję z kaszą gryczaną albo z ryżem.

Potrawka z kurczaka

Składniki:

Potrawka z kurczaka

 

  • 1000 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 150 g pieczarek
  • 3 szklanki bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • sól morska
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • posiekana natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z kurczaka
Mięso kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i również smażymy na patelni. Gdy się zeszkli przekładamy ją do garnka z mięsem. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego kurczaka. zawartość kubka wlewamy do potrawki, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się nam kluchy. Mięso przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy posypane natką.