Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 850]

Potrawka z indyka w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z indyka dobrze komponuje się z sosem słodko-kwaśnym. Wystarczy dodać kaszę, makaron lub ryż i mamy szybki i smaczny obiad.

Potrawka z indyka w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Potrawka z indyka w sosie słodko-kwaśnym

 

  • 20-30 dag fileta z piersi indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 marchewki
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Na sos:

  • 100 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

  • kasza, ryż lub makaron - u mnie kasza owsiana
  • opcjonalnie: odrobina startego parmezanu do posypania

Sposób przygotowania:

Potrawka z indyka w sosie słodko-kwaśnym
Filet z indyka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem.

Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę. Marchew obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę kroimy w kostkę. Ananasa kroimy w kostkę.

Składniki sosu łączymy ze sobą, odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso, cebulę, paprykę i marchew. Gdy mięso będzie usmażone, a warzywa zmiękną, dodajemy ananasa i sos. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, podgrzewamy na wolnym ogniu 10 minut. Doprawiamy do smaku.

W czasie przygotowywania potrawki gotujemy kaszę, makaron lub ryż. Po ugotowaniu łączymy z potrawką. Przed podaniem danie można posypać startym parmezanem.