Sposób przygotowania:
Potrawka z kurczaka
Filet z kurczaka pokroic i ugotowac w osolonej wodzie. Mozna dodac jedna kostke bulionowa zeby mialo smak jak z rosolku:)
Pozostale dwie kostki bulionowe rozpuszczamy we wrzatku. (Chyba ze mamy rosolek wlasnej roboty to wtedy tylko dbamy o to by byl goracy).
W tym czasie mozna juz sparzyc rodzynki, a nastepnie odcedzic je na sitku jak beda juz miekkie, Ja w tym miejscu wstawiam juz tez ryz:)
W osobnym garnku rozpuszczamy maslo. Gdy bedzie gotowe dodajemy do niego make i mieszamy by sie nie przypalilo az osiagnie konsystencje ciasta. Nastepnie stopniowo dolewamy do tego tyle rosolku az sos bedzie mial odpowiedni wyglad. Powinien powoli sciekac z lyzki, trzeba uwazac by nie przesadzic.
Nastepnie hartujemy zoltko i smietane by dodac je do sosu.
Wsypujemy tez rodzynki.
Na koncu dodajemy troszeczke! ( pol lyzeczki) kwasku cytrynowego, sol i cukier wedlug smaku, zaleznie czy ktos lubi bardziej slone, slodkie czy kwasne potrawy. Osobiscie polecam przewage 3 skladnika:)
Gotujemy jeszcze przez minute a pozniej polewamy sosem nasz ryz i smacznego:)
Pozostale dwie kostki bulionowe rozpuszczamy we wrzatku. (Chyba ze mamy rosolek wlasnej roboty to wtedy tylko dbamy o to by byl goracy).
W tym czasie mozna juz sparzyc rodzynki, a nastepnie odcedzic je na sitku jak beda juz miekkie, Ja w tym miejscu wstawiam juz tez ryz:)
W osobnym garnku rozpuszczamy maslo. Gdy bedzie gotowe dodajemy do niego make i mieszamy by sie nie przypalilo az osiagnie konsystencje ciasta. Nastepnie stopniowo dolewamy do tego tyle rosolku az sos bedzie mial odpowiedni wyglad. Powinien powoli sciekac z lyzki, trzeba uwazac by nie przesadzic.
Nastepnie hartujemy zoltko i smietane by dodac je do sosu.
Wsypujemy tez rodzynki.
Na koncu dodajemy troszeczke! ( pol lyzeczki) kwasku cytrynowego, sol i cukier wedlug smaku, zaleznie czy ktos lubi bardziej slone, slodkie czy kwasne potrawy. Osobiscie polecam przewage 3 skladnika:)
Gotujemy jeszcze przez minute a pozniej polewamy sosem nasz ryz i smacznego:)