Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Potrawka z udkami kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym daniu rumiane kawałki kurczaka zanurzone w wyrazistym sosie z dodatkiem warzyw a to wszystko robi się na jednej patelni. Najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem.

Potrawka z udkami kurczaka

Składniki:

Potrawka z udkami kurczaka

 

  • 500 g udek kurczaka bez kości i skóry
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 brokuł
  • Olej do smażenia
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • ½ łyżeczki czosnku
  • ½ łyżeczki imbiru
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Szczypta Chili

Sposób przygotowania:

Potrawka z udkami kurczaka

I

Potrawka z udkami kurczaka

1. Mięso kroję na małe kawałki, przekładam do miski, wsypuję sól, przyprawę do kurczaka, imbir, czosnek, paprykę słodką, chili i mieszam.
2. Mięso smażę na rozgrzanym oleju, około 20 minut.

II

Potrawka z udkami kurczaka

3. Marchewki obieram, kroję w słupki, cebule obieram drobno kroję, warzywa dodaję do mięsa, smażę 5 minut i podlewam 1 szk. wody.
4. Papryki myję, oczyszczam z nasion, kroję w słupki, brokuł dzielę na małe różyczki, dodaję do mięsa.
5. Następnie wlewam sos sojowy i gotuję około 10 minut.
6. Na koniec sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.

III

7. Danie gotowe, podaję z ryżem.
8. Smacznego.