Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Potrawka z kurczaka po azjatycku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Potrawka z kurczaka zawsze sprawdza się jako szybki obiad. Ta była inspirowana kuchnią azjatycką, która bardzo sobie cenię.

Potrawka z kurczaka po azjatycku

Składniki:

Potrawka z kurczaka po azjatycku

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 woreczki ryżu po 100 g
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 większej cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz cytrynowy
  • kolendra - świeża lub suszona
  • curry
  • chili
  • trawa cytrynowa mielona
  • słodka papryka mielona

Sposób przygotowania:

Potrawka z kurczaka po azjatycku

ETAP 1:

Potrawka z kurczaka po azjatycku
Do poprawki wykorzystałam warzywa: paprykę, cukinię, cebulę

Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w plastry, a następnie plastry w ćwiartki, paprykę kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Potrawka z kurczaka po azjatycku
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy

Piersi z kurczaka opłukujemy, osuszamy, wycinamy kości i błony. Mięso kroimy jak na zdjęciu.

Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, słodką papryką mieloną.

ETAP 3:

Potrawka z kurczaka po azjatycku
Na rozgrzanym oleju smażymy warzywa i mięso

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy warzywa i mięso.

Dodajemy curry, kolendrę, trawę cytrynową, chili, pieprz czarny, w razie potrzeby trochę soli.

ETAP 4:

Potrawka z kurczaka po azjatycku
Dodajemy bulion i mleko kokosowe, redukujemy sos

Dodajemy bulion i mleko kokosowe. Redukujemy, aż sos się zagęści. W razie potrzeby sos można zagęścić mąką.

W międzyczasie gotujemy ryż.

Potrawkę podajemy z ryżem.