Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Potrawka z zająca .

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawkę podawać na obiad albo kolację.

Potrawka z zająca .

Składniki:

Potrawka z zająca .

 

  • 1 kg mięsa z tylnych części
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 10 dag suszonych śliwek
  • ziele angielskie, pieprz, sól, goździki

Sposób przygotowania:

Potrawka z zająca .
Kilka godzin wcześniej namoczyć śliwki. Mięso umyć, usunąć grube błony i powięzi i pokroić na kawałki. Mięso oprószyć solą i pieprzem. W rondlu roztopić smalec i opiec mięso. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i poddusić, a następnie przełożyć do mięsa,dodać pokrojone śliwki, goździki i podlać wodą. Dusić aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso a sos przetrzeć sito. Mięso włożyć do sosu. Potrawkę podawać z ziemniakami i surówką.

Tagi:

mięso śliwki