KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Zając po burgundzku z ziemniaczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniała dziczyzna na jesienny obiad.

Zając po burgundzku z ziemniaczkami

Składniki:

Zając po burgundzku z ziemniaczkami

 

  • składniki na jedną porcję:

 

  • duża cała noga z zająca, kupujemy mrożoną będzie lepsza,
  • 100 gramów boczku,
  • duża cebula,
  • kilka szalotek,
  • mała marchewka,
  • ząbek czosnku,
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • troszkę świeżego tymianku,
  • liść laurowy,
  • pieprz sól do smaku,
  • kilka małych ziemniaków,

Sposób przygotowania:

Zając po burgundzku z ziemniaczkami

Na rozgrzaną głęboką patelnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy aby wytopił się dokładnie tłuszcz, boczek wyciągamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Na pozostałym tłuszczu obsmażamy zająca tak aby mięso było zarumienione z każdej strony,dodajemy pokrojoną cebulę i marchewkę zalewamy winem dokładamy pozostałe przyprawy. Wszystko razem dusimy około 50 minut , tak aby mięso było miękkie. Gotową nogę układamy na talerzu wraz z ziemniakami, wszystko dekorujemy sosem z warzywami oraz chrupiącym boczkiem, posypując świeżym tymiankiem . SMACZNEGO.


Czy dziczyzna jest zdrowa? Przeczytaj artykuł >>>