madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Powidła śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Trudno słowami oddać zapach a tym bardziej smak domowych powideł zwłaszcza własnoręcznie przygotowanych.

Powidła śliwkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Powidła śliwkowe

 

  • 5 kg śliwek
  • 1 kg cukru
  • kilka łyżek octu

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe
Owoce myjemy i sortujemy, a następnie dzielimy na pól i usuwamy pestki. Na dno garnka wlewamy kilka łyżek octu, tak aby powstała cienka warstewka, a następnie układamy warstwę śliwek skórką o dołu. Resztę owoców wsypujemy na pierwszą warstwę i ustawiamy na małym ogniu i BEZ MIESZANIA!!! smażymy około 4 godziny Mniej więcej po godzinie wsypujemy cukier na wierzch który powoli rozpuści się w soku.. Po tym czasie owoce powinny się rozgotować a nadmiar wody odparować, wtedy dopiero możemy zamieszać powidła dzięki czemu rozdrobnimy pozostałe większe kawałki owoców. Gorące powidła wlewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, dla pewności odwracamy do góry dnem.
Powidła śliwkowe
Owoce dzielimy na pół i usuwamy z nich pestki
Powidła śliwkowe
Na dnie układamy warstwę śliwek skórką do dołu
Powidła śliwkowe
Po godzinie wsypujemy na wierzch kilogram cukru

Tagi:

śliwki