MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Powidła węgierkowe - naturalne, bez ulepszaczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mąż przywiózł 2 torby śliwek węgierek - niepryskanych! Większość przesmażyłam na dżem - idealny dodatek do naleśników, ciast, deserów lub po prostu na kanapki. Jak każdy dżem - robię naturalny, bez cukrów żelujących i innych dodatków.

Powidła węgierkowe - naturalne, bez ulepszaczy

Składniki:

Powidła węgierkowe - naturalne, bez ulepszaczy

 

  • śliwki węgierki (dowolna ilość)
  • cukier (dowolna ilość)

Sposób przygotowania:

Powidła węgierkowe - naturalne, bez ulepszaczy
Śliwki dokładnie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Przekładamy do garnka ze stali nierdzewnej i zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i odstawiamy na 20-30 minut, aby puściły sok. (Ja w jednej porcji odlałam mały słoiczek soku, w drugiej smażyłam łącznie). Ustawiamy garnek na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień tak, aby powidła tylko lekko bulgotały i smażymy (bez przykrycia!) aż śliwki się rozpadną, sok odparuje i dżem zacznie gęstnieć (około 2-2,5 godz.). Im dżem gęściejszy tym częściej trzeba mieszać, aby się nie przypalił (cukier lubi się przypalać). Gdy dżem będzie prawie gotowy dosładzamy - w zależności od słodkości śliwek i własnego gustu. Do wyparzonych słoików nakładamy gorący, wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10-15 minut.

Tagi:

śliwki