Czarnulka87

Czarnulka87

Kucharz
[Przepisów: 6]

Powidła wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Powidła wiśniowe są idealne do ciast, naleśników, sosów słodkich i dań mięsnych.

Powidła wiśniowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Powidła wiśniowe

 

  • 4 kg wiśni
  • 3 kg cukru
  • (2 kg cukru będzie użyte do soku)

 

Sposób przygotowania:

Powidła wiśniowe
Wiśnie umyć, oczyścić z pestek i zasypać cukrem. Pozostawić na noc. Powstały sok odlać. Wiśnie zasypać kilogramem cukru i zagotować do rozpuszczenia się cukru. Odstawić. Zagotować wieczorem i chwilkę odparować wiśnie. Czynność powtarzać przez trzy dni rano i wieczorem. Po tym czasie powidła powinny być szkliste. Przekładać gorące do słoików. Przechowywać w zaciemnionym miejscu.
Powidła wiśniowe
Wiśnie umyć
Powidła wiśniowe
wydrylować i zasypać cukrem.
Powidła wiśniowe
Rano odcedzić wiśnie od soku. Wiśnie wrzucić do garnka i zasypać cukrem.