katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1590]

Powigilijna kapusta ala bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to sposób mojej mamy na wykorzystanie powigilijnej kapusty z grzybami i niepasujących do niczego resztek mięsa czy wędliny. Właściwie to zawsze było więcej kapusty na wigilię by ją później tak przygotować. Nie był to bigos ale po prostu kapusta.

Powigilijna kapusta ala bigos

Składniki:

Powigilijna kapusta ala bigos

 

  • wigilijna kapusta z grzybami ok 2 litry
  • swojska kiełbasa 1 laska
  • mięso pieczone czy gotowane ok 30-40 dag
  • powidła śliwkowe ok 2-3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Powigilijna kapusta ala bigos
Kapustę gotujemy i dodajemy pokrojoną i podsmażoną wędlinę. Dodajemy też pokrojone mięsa i można dodać przyprawy. Dodajemy powidła śliwkowe i trochę doprawiamy koncentratem, solą i dość mocno świeżo zmielonym pieprzem.

Wszystko gotujemy a właściwie dusimy na małym ogniu często mieszając. Można też dodać inne składniki wg smaku i uznania.