BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Poznańskie bomby

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moje poznańskie bomby przygotowałam według przepisu mojej ciotki, która mieszka w tamtych stronach. Są to kluchy z mięsem , z ziemniaków gotowanych i z ziemniaków startych na tarce. Okraszone skwarkami są przepyszne,

Poznańskie bomby Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Poznańskie bomby

 

 

  • Farsz;
  • mięso mielone 400 g,
  • cebula,
  • ząbki czosnku 2,
  • jajko ,
  • olej 3 łyżki,
  • sól i pieprz mielony do smaku,
  • przyprawa do mięsa mielonego do smaku,

 

  • Dodatkowo;
  • boczek wędzony 300 g,
  • olej 2 -3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Poznańskie bomby
Część ziemniaków obrać, ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Drugą część ziemniaków po obraniu zetrzeć na tarce (drobne oczka) i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.

Starte odciśnięte ziemniaki połączyć z ugotowanymi przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, dodać jajko, doprawić solą i dokładnie wymieszać (gdyby ciasto było za luźne dodać mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszać).

Farsz:

Mięso mielone doprawić według swojego uznania, dodać jajko, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać do połączenia składników.

Odrywać porcje ciasta, rozpłaszczać na dłoni placuszki, na środek nakładać porcje farszu mięsnego, zlepiać brzegi, formować bomby czyli kluchy.

Bomby gotować porcjami w osolonej wodzie około 15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody (gotować na małym ogniu). Po ugotowaniu wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

Boczek wędzony pokroić w kostkę wytopić na skwarki i okruszyć bomby.

Rada:

Pamiętajmy, że ziemniaki starte na tarce musimy dobrze odcisnąć.
Poznańskie bomby
Ziemniaki obieramy, gotujemy odcedzamy a następnie przeciskamy przez praskę
Poznańskie bomby
Drugączęść ziemniaków obieramy i ścieramy na tarce drobne oczka
Poznańskie bomby
Starte ziemniaki mocno odciskamy z płynu z ziemniaków
Poznańskie bomby
Dobrze odciśnięte ziemniaki łączymy z przeciśniętymi ziemniakami, dodajemy w razie potrzeby mąkę i soli
Poznańskie bomby
Mięso mielone doprawiamy według uznania dodajemy drobno pokrojoną cebulkę , jajko i dokładnie mieszamy
Poznańskie bomby
Odrywać porcje ciasta rozpłaszczać na dłoni placuszki i nakładać porcje mięsa formując bomby czyli kluchy
Poznańskie bomby
Ugotować w osolonej wodzie ,po ugotowaniu okruszyć roztopionymi skwarkami z boczku wędzonego