Sposób przygotowania:
Szare kluchy z pieczarkami i kiełbaskąKrok 1
Ziemniaki obieram, myje i ścieram na tarce. Przekładam na gazę i odciskam wodę i zostawiam na godzinę w misce.
Po godzinie dodaje jajko, sól i pieprz. Wsypuje mąkę i mieszam do momentu, aż ciasto zrobi się geste. Wstawiam wodę i sole ją. Deskę maczam w gorącej wodzie i nakładam na nią ciasto.
Łyżkę zanurzam we wrzątku i szybko rzucam ciasto na wodę. Kiedy kluchy wypływają wiemy, że już są dobre. Przemywamy je pod wodą by nie były śliskie i klejące. Przekładam kluchy do miski szklanej.
Pieczarki ścieram na tarce i podsmażam na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Kiełbaskę kroje drobno i też podsmażam.
Polewam kluchy usmażonymi pieczarkami i kiełbaska, polewam tłuszczem.
Mieszam i nakładam na talerze gorące.
Jagodowa
lalunia
ciasteczka