Sposób przygotowania:
Pożywna zupa brokułowa
Wykonanie: Wodę zagotować wraz z kostką rosołową. Brokuła obrać i podzielić na różyczki. Wrzucić do wywaru i ugotować na pół twardo. W tym czasie mięso mielone wymieszać z natką pietruszki, posiekaną cebulą i bułką kajzerką namoczoną w wodzie oraz z białkiem. Z masy należy formować malutkie klopsiki. Kiedy brokuł będzie miękki wyjąć go z bulionu, a do niego wrzucić kuleczki mięsne. Kiedy klopsiki będą ugotowane wyjąc je na talaerzy a garnek ściągnąć z ognia i wywar zmiksować z serkiem topionym. Następnie żółtko jajka roztrzepać z mlekiem oraz odrobiną ciepłego bulionu z serkiem. Wlać mieszankę do garnka, dokładnie wymieszać. Wrzucić brokuły i pulpeciki. Podgrzać jednak nie doprowadzić już do zagotowania. Podawać zupkę posypaną pietruszką. Smacznego :)