misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe pralinki

Pralinki na Wielkanoc

  • 27
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Wielkanocne słodkości w wersji dla dorosłych. Doskonały pomysł na świąteczny prezent, ale najbliższych.

Pralinki na Wielkanoc Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pralinki na Wielkanoc

 

  • Czekolada barwiona:

 

 

  • Czekolada do pokrycia jajeczek:

 

 

  • Nadzienie jasne:

 

 

  • Nadzienie ciemne:

 

  • 80 g mlecznej czekolady
  • 30 ml śmietany 30% ( gęstej )
  • 30 ml likieru czekoladowego lub mleka skondensowanego kakaowego

 

  • Dodatkowo:

 

  • 4 kubeczki ( ceramiczne nie mogą być plastikowe! )
  • pędzelek taki do malowania farbami (wyparzony i z niewypadającym włosiem)
  • foremka do czekoladek
  • 4 dekoratory zrobione np. z papieru do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Pralinki na Wielkanoc
Dokładny opis barwienia czekolady można znaleźć w przepisie na Czekoladowe jajeczka. Opis jest dość obszerny, więc nie będę go kolejny raz wstawiała:)



Gdy mamy przygotowaną kolorową czekoladę przekładamy je do dekoratorów i za ich pomocą dekorujemy wnętrza foremek. Następnie wstawiamy je na 10 minut do lodówki, by czekolada zastygła. Po tym czasie wyjmujemy foremkę i pokrywamy jej wnętrze czekoladą białą lub mleczną.



Moje foremki są dość sporych rozmiarów o pojemności nie wspomnę dlatego też ilość czekolady do ich pokrycia jest większa niż w przypadku innych czekoladek. Tak pokryte czekoladą wnętrza foremki wkładamy na 10 minut do lodówki. Po upływie wyznaczonego czasu po raz drugi i już ostatni malujemy wnętrza foremki i wkładamy na 10 minut do lodówki, by czekolada dokładnie zastygła.



Nadzienie jasne:



Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej uważając, by ani kropla wody nie dostała nam się do wnętrza miseczki. Rozpuszczoną czekoladę studzimy i dodajemy do niej likier śmietankowy oraz śmietanę 30%. Całość energicznie mieszamy. Dzięki temu powstanie nam bardzo lekki i puszysty i delikatny krem z masą bąbelków powietrza. Jeśli czekoladki będą przeznaczone dla dzieci likier należy zastąpić mlekiem skondensowanym zwykłym.



Nadzienie ciemne:



Mleczną czekoladę topimy w kąpieli wodnej uważając, by ani kropla wody nie dostała nam się do wnętrza miseczki. Rozpuszczoną czekoladę studzimy i dodajemy do niej likier czekoladowy oraz śmietanę 30%. Całość energicznie mieszamy. Dzięki temu powstanie nam bardzo lekki i puszysty i delikatny krem z masą bąbelków powietrza. Jeśli czekoladki będą przeznaczone dla dzieci likier należy zastąpić mlekiem skondensowanym kakaowym. Ja nadzienie ciemne zrobiłam na dwa sposoby, bo do części czekolady mlecznej dałam trochę białej temu kilka czekoladek miało jaśniejszy mus.



Tak przygotowanymi nadzieniami napełniamy każdą czekoladkę. Nadzienie nakładamy do 3/4 wysokości foremki. Pozostałą mleczną i białą czekoladą zamykamy wszystkie czekoladki.



Następnie odstawiamy je na co najmniej 30 minut do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Pralinki na Wielkanoc
Zabarwiona barwnikami w proszku czekolada
Pralinki na Wielkanoc
Wnętrza foremek dekorujemy zabarwioną czekoladą
Pralinki na Wielkanoc
Każdą pralinkę napełniamy nadzieniem do 3/4 wysokości foremki
Pralinki na Wielkanoc
Pozostałą czekoladą zamykamy każdą pralinkę