SUPERPRZEPIS

Czekoladowe jajeczka

  • 23
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 21
Czekoladowe jajeczka Więcej zdjęć (5)

Z odrobiną chęci i masą cierpliwości można wyczarować oryginalne i nigdzie nie spotykane czekoladowe jajeczka do wielkanocnego koszyczka.

Składniki:

Czekoladowe jajeczka

 

  • Czekolada barwiona:

 

 

 

  • Czekolada do pokrycia jajeczek:

 

 

 

  • Nadzienie jasne:

 

 

 

  • Nadzienie ciemne:

 

  • 60 g mlecznej czekolady
  • 45 ml śmietany 30%

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 5 małych kubeczków ( ja użyłam filiżanek )
  • pędelek taki do malowania farbami (wyparzony i z niewypadającym włosiem)
  • foremka do czekoladek
  • 7 dekoratorów zrobionych np. z papieru do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe jajeczka
Barwienie czekolady:



Jak już wiele razy wspominałam barwienie czekolady nie należy do czynności łatwych ani prostych. Czekolada jest bardzo kapryśnym materiałem do takich eksperymentów bowiem nie znosi jakichkolwiek płynów. Metodą prób i błędów udało mi się ją zabarwić:)



Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki i topimy w kąpieli wodnej.



W tym czasie zabieramy się za rozrabianie barwników.



Do pięciu pojemniczków za pomocą wykałaczki dajemy odrobinę barwnika w proszku, który jest bardzo wydajny i nie trzeba go dawać w zastraszających ilościach (barwnika zawsze można dodać jeśli kolor wg nas będzie za jasny). Ważne jest to, by był to barwnik w proszku, a nie w płynie. Na barwnik dajemy kropelkę góra dwie mleka skondensowanego zwykłego (dzięki temu czekolada się zabarwi) i dokładnie mieszamy, aż mleko zostanie zabarwione przez barwnik. Następnie od razu dodajemy łyżeczkę rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady i od razu dokładnie mieszamy. Tak samo postępujemy z każdym następnym barwnikiem. Gdy czekolady będą już zabarwione przekładamy je do dekoratorów. Proponuję przekładać po jednej, ponieważ czekolada szybko zastyga i jeśli przełożymy wszystkie kolory do dekoratorów to później będziemy musieli się trochę natrudzić, by je ponownie rozpuścić. Jest to wykonalne jednak trochę przy tym zachodu.



Jak czekolada jakiegoś koloru trafi do dekoratora za jego pomocą dekorujemy wnętrze foremki do czekoladek. Tak samo robimy z pozostałymi kolorami. Następnie wstawiamy na 10 minut foremkę do lodówki by czekolada zastygła.



Po tym czasie wyjmujemy ją i pokrywamy wnętrza foremek czekoladą białą lub mleczną. Ja sześć połówek zrobiłam białą czekoladą, a 4 mleczną czekoladą. Można zrobić jajeczka jednego koloru.



Tak pokryte czekoladą wnętrza foremki wkładamy na 10 minut do lodówki. Po upływie wyznaczonego czasu po raz drugi i już ostatni malujemy wnętrza foremki i wkładamy na 10 minut do lodówki, by czekolada dokładnie zastygła.



Nadzienie jasne:



Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy do niej śmietanę 30%. Moja była bardzo gęsta więc użyłam jej 30 ml. Całość energicznie mieszamy, a właściwie ubijamy. Chodzi o to by "wpompować" jak najwięcej powietrza, by mus, który nam powstanie był lekki i puszysty. Jeśli Wasza śmietana będzie bardziej płynna proponuję dodawać ją stopniowo inaczej masa zamiast stać się musem będzie bardziej płynna i uniemożliwi nam zamknięcie jajeczek. W taki przypadku wystarczy dodać jeszcze rozpuszczonej białej czekolady i ponownie dokładnie ubić.



Nadzienie ciemne:



Mleczną czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy do niej śmietanę 30%. Moja była bardzo gęsta więc użyłam jej 30 ml. Całość energicznie mieszamy, a właściwie ubijamy. Chodzi o to by "wpompować" jak najwięcej powietrza, by mus, który nam powstanie był lekki i puszysty. Jeśli Wasza śmietana będzie bardziej płynna proponuję dodawać ją stopniowo inaczej masa zamiast stać się musem będzie bardziej płynna i uniemożliwi nam zamknięcie jajeczek. W taki przypadku wystarczy dodać jeszcze rozpuszczonej białej czekolady i ponownie dokładnie ubić.



Tak przygotowanymi nadzieniami napełniamy każdą połówkę jajeczka. Nadzienie ma być nałożone do pełna. Przy czym nie może dotykać brzegów inaczej będzie problem ze złożeniem jajeczka.



Gdy czekolada w foremkach dobrze zastygła każdą połówkę jajka napełniamy przygotowanym nadzieniem. Uwaga ono szybko tężeje:) Następnie wstawiamy na 5 minut do lodówki.



W tym czasie pozostała czekoladę biała i mleczną jaka nam została po malowaniu wnętrz foremek ponownie podgrzewamy, by stała się płynna. Przekładamy je do dekoratorów i po upływie 5 minut od wstawienie czekoladek z nadzieniem do lodówki za pomocą dekoratorów zewnętrzne strony co drugiego jajeczka pokrywamy odrobiną czekolady. Następnie wyjmujemy jedno z jajeczek i przykładamy do tego, które było przed chwilą "potraktowane" czekoladą z dekoratora. Robimy to szybkim i zdecydowanym ruchem i delikatnie dociskamy.



Tak robimy z pozostałymi jajeczkami. Jeśli ktoś boi się łączyć jajeczka proponuję rozpuścić czekoladę i pokryć wierzch każdej połówki czekoladą i odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 
Czekoladowe jajeczka
Zabarwioną czekoladą dekorujemy wnętrze każdej foremki
Czekoladowe jajeczka
Za pomocą mlecznej i białej czekolady pokrywamy wnętrz ozdobionych foremek
Czekoladowe jajeczka
Do każdej połówki jajeczka nakładamy do pełna nadzienie
Czekoladowe jajeczka
Gdy nadzienie zastygnie za pomocą niewielkiej ilości czekolady sklejamy połówki jajeczek tworząc całe jajeczka