Sposób przygotowania:
Czekoladowe jajeczka do wielkanocnego koszyczka
Jako, że nadzienie musi ostygnąć zabieramy się najpierw za nie.
Śmietanę wlewamy do niewielkiego rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje zdejmujemy z gazu wrzucamy czekoladę połamaną kawałki i mieszamy. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy pokrojone na niewielkie kawałki masło i ponownie dokładnie mieszamy, aż połączy się z powstałą masą. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy do ostudzenia.
Gdy nadzienie się studzi zabieramy się za barwienie czekolady.
Napisałam o nim krok po kroku w innym przepisie więc nie będę pisać tego ponownie podaję link https://gotujmy.pl/czekoladowe-jajeczka,przepisy-wielkanoc-przepis,184838.html
Ja robiłam sporo takich jajeczek dlatego u mnie ilość zabarwionej czekolady jest znacznie większa.
Za pomocą zabarwionej czekolady przełożonej do zrobionych z papieru rożków dekorujemy wnętrza każdej foremki. Następnie schładzamy przez kilka minut w lodówce.
Gdy czekolada barwiona zastygnie pokrywamy ją warstwą rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady. Wstawiamy na kilka minut do lodówki. Następnie po raz kolejny wnętrze każdej foremki malujemy czekoladą i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Do zastygłych czekoladowych otoczek dajemy nadzienie.
Do jednego z rożków przekładamy biała czekoladę. Dookoła co drugiego jajeczka nakładamy warstwę czekolady. Na nią przykładamy drugą połówkę jajeczka i delikatnie dociskamy, by się połączyły.
Tak postępujemy z każdym jajeczkiem.Gotowe wstawiamy do lodówki, by czekolada stężała a jajeczka stały się całością. Po chłodzeniu wyjmujemy jajeczka z foremki.
Ostrożnie odcinamy odstający nadmiar czekolady, którą zlepialiśmy połówki.
Miejsce łączenia możemy "zamaskować" tasiemką :)
Śmietanę wlewamy do niewielkiego rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje zdejmujemy z gazu wrzucamy czekoladę połamaną kawałki i mieszamy. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy pokrojone na niewielkie kawałki masło i ponownie dokładnie mieszamy, aż połączy się z powstałą masą. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy do ostudzenia.
Gdy nadzienie się studzi zabieramy się za barwienie czekolady.
Napisałam o nim krok po kroku w innym przepisie więc nie będę pisać tego ponownie podaję link https://gotujmy.pl/czekoladowe-jajeczka,przepisy-wielkanoc-przepis,184838.html
Ja robiłam sporo takich jajeczek dlatego u mnie ilość zabarwionej czekolady jest znacznie większa.
Za pomocą zabarwionej czekolady przełożonej do zrobionych z papieru rożków dekorujemy wnętrza każdej foremki. Następnie schładzamy przez kilka minut w lodówce.
Gdy czekolada barwiona zastygnie pokrywamy ją warstwą rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady. Wstawiamy na kilka minut do lodówki. Następnie po raz kolejny wnętrze każdej foremki malujemy czekoladą i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Do zastygłych czekoladowych otoczek dajemy nadzienie.
Do jednego z rożków przekładamy biała czekoladę. Dookoła co drugiego jajeczka nakładamy warstwę czekolady. Na nią przykładamy drugą połówkę jajeczka i delikatnie dociskamy, by się połączyły.
Tak postępujemy z każdym jajeczkiem.Gotowe wstawiamy do lodówki, by czekolada stężała a jajeczka stały się całością. Po chłodzeniu wyjmujemy jajeczka z foremki.
Ostrożnie odcinamy odstający nadmiar czekolady, którą zlepialiśmy połówki.
Miejsce łączenia możemy "zamaskować" tasiemką :)
Nina W.
misia5
Proste, ale za to jakie pyszne :) Najważniejsze, że przetrwa do Wielkanocy i można takich czekoladek zrobić całe mnóstwo :) Cieszę się, że Ci się podobają :)
karola25
misia5
:)
mocsłodkości