jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowe jajka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jajeczka są słodziutkie i rozpływają się w ustach niczym ptasie mleczko.

Czekoladowe jajka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowe jajka

 

  • Składniki na około 16 -18 jajeczek:
  • 1 tabliczka czekolady deserowej,
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej,
  • 1-2 łyżki mleka,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczki żelatyny,
  • 2 brzoskwinie z puszki,
  • Dowolny batonik ( u mnie PRINCE POLO)

 

  • Dodatkowo: 16 jajek, folia i złotko spożywcze

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe jajka
Zaczynamy od przygotowania formy do wykonania czekoladowych skorupek. Surowe jajka owijamy folią aluminiową . Następnie nakładamy na nią przeźroczystą folię.Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. należy pamiętać, by w trakcie rozpuszczania cały czas ją mieszać. Pędzelkiem malujemy połówki owiniętych folią jajek czekoladą (można także zanurzyć jajka do połowy w czekoladzie).Gotowe schładzamy. Zastygnięte skorupki zdejmujemy.Z odsączonych z soku brzoskwiń wycinamy koła-żółtka.Balonika tniemy w małe kostki. Po 2 wkładamy do naszych czekoladowych skorupek.Rozpuszczona w około 1/3 szklanki wody żelatynę studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dodajemy do niej cukier. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Śmietanką zalewamy środki czekoladowych skorupek. Na środku układamy brzoskwinie. Całość odstawiamy do zastygnięcia.
Czekoladowe jajka
Jajka owijamy folia aluminiową, a następnie spożywczą.
Czekoladowe jajka
Zastygnięte czekoladowe skorupki ściągamy