misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe pralinki

Pralinki na siódme urodzinki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moja pociecha na swoje siódme urodziny zażyczyła sobie pralinki z jeżynami i malinami. Owoców i czekolady nigdy za wiele więc podjęłam temat i oto czekoladki pełne owoców.

Pralinki na siódme urodzinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pralinki na siódme urodzinki

 

  • 100 g mlecznej czekolady

 

  • Nadzienie:

 

  • 100 g świeżych malin
  • 100 g świeżych jeżyn
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Pralinki na siódme urodzinki
Maliny przebieramy i z odrobiną cukru przesmażamy, aż odparuje nadmiar soku, a masa stanie się gęsta. To samo robimy z jeżynami. Tak przygotowane nadzienia odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Pędzelkiem nanosimy bardzo cieniutką warstwę czekolady do wnętrza każdej foremki i wstawiamy formę do lodówki, by czekolada w jej wnętrzu zastygła.

Następnie po raz drugi malujemy wnętrza foremek czekoladą i ponownie umieszczamy formę w lodówce. Gdy druga warstwa dobrze stwardnieje po raz trzeci nanosimy czekoladę za pomocą pędzelka do foremek i dajemy formę do lodówki, by czekolada zastygła.

Do dobrze stwardniałych czekoladowych otoczek wkładamy nadzienie. Ja najpierw dawałam malinowe a na nie dawałam jeżynowe.

Pozostałą mleczną czekoladą zamykamy każdą czekoladkę i tak przygotowane pralinki wstawiamy do lodówki. Najlepiej na godzinę, bo będziemy mieli pewność, że czekoladki bez problemu wyjdą z foremki.

Dobrze schłodzone czekoladki wyjmujemy z foremki.
Pralinki na siódme urodzinki
Maliny przebieramy i z odrobiną cukru przesmażamy aż odparuje nadmiar soku a masa stanie się gęsta.
Pralinki na siódme urodzinki
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i pędzelkiem nanosimy bardzo cieniutką warstwę czekolady do wnętrza każdej foremki
Pralinki na siódme urodzinki
Do wnętrza każdej pralinki nakładamy przygotowane wcześniej nadzienia
Pralinki na siódme urodzinki
Pozostałą mleczną czekoladą zamykamy każdą pralinkę