Sposób przygotowania:
Domino z nadzieniem o smaku coli
Mleczną czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki przekładamy do szklanej miski i topimy w kąpieli wodnej uważając, żeby do czekolady nie dostała się woda.
Stopioną czekoladą za pomocą pędzelka malujemy wnętrza foremek bardzo cieniutką warstwą po czym wstawiamy do lodówki na 5 minut. Gdy czekolada zastygnie ponownie malujemy wnętrze foremek czekoladą i wstawiamy formę do lodówki na około 5 minut. Jak druga warstwa czekolady stwardnieje nanosimy na nią trzecią i już ostatnią warstwę czekolady i wstawiamy na około 10 minut do lodówki, by czekolada dokładnie zastygła.
W tym czasie zajmiemy się nadzieniem.
Białą czekoladę łamiemy na kosteczki i tak jak mleczną czekoladę ostrożnie topimy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada stanie się płynna nabieramy na łyżeczkę niewielką jej ilość do dekoracji pralinek. Do pozostałej czekolady dodajemy sok z coli mleko skondensowane zwykłe i dokładnie mieszamy. Do powstałego nadzienia dodajemy odrobinę mleka kakaowego, by poprawić kolor masy. Po dodaniu soku jest troszkę nieciekawy, a dodatek tego mleka go poprawi, a nie wpłynie znacząco na zmianę smaku.
Dokładnie schłodzone czekoladki napełniamy nadzieniem i zamykamy pozostałą mleczną czekoladę. Wstawiamy pralinki do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Po wyjęciu z foremki wierzch pralinek dekorujemy pozostawioną białą czekoladą.
Stopioną czekoladą za pomocą pędzelka malujemy wnętrza foremek bardzo cieniutką warstwą po czym wstawiamy do lodówki na 5 minut. Gdy czekolada zastygnie ponownie malujemy wnętrze foremek czekoladą i wstawiamy formę do lodówki na około 5 minut. Jak druga warstwa czekolady stwardnieje nanosimy na nią trzecią i już ostatnią warstwę czekolady i wstawiamy na około 10 minut do lodówki, by czekolada dokładnie zastygła.
W tym czasie zajmiemy się nadzieniem.
Białą czekoladę łamiemy na kosteczki i tak jak mleczną czekoladę ostrożnie topimy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada stanie się płynna nabieramy na łyżeczkę niewielką jej ilość do dekoracji pralinek. Do pozostałej czekolady dodajemy sok z coli mleko skondensowane zwykłe i dokładnie mieszamy. Do powstałego nadzienia dodajemy odrobinę mleka kakaowego, by poprawić kolor masy. Po dodaniu soku jest troszkę nieciekawy, a dodatek tego mleka go poprawi, a nie wpłynie znacząco na zmianę smaku.
Dokładnie schłodzone czekoladki napełniamy nadzieniem i zamykamy pozostałą mleczną czekoladę. Wstawiamy pralinki do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Po wyjęciu z foremki wierzch pralinek dekorujemy pozostawioną białą czekoladą.
kołczu
misia5
Dziękuję :) Jestem pewna, że Ci się to uda :)
zbysiowa
reanja
misia5
Kiedyś był w markecie na literkę K. Chciałam go kupić kilka dni temu, ale go nie było. Może będzie nowa dostawa:)
misia5
Orzeszki coli przynajmniej w moim rejonie są nieosiągalne. a sok można kupić w większych marketach. Wpisz w Google sok z orzeszków coli i wyskoczy sporo stron:)
marietta
misia5
:)